Spor yapmak sağlıklı ve zinde bir vücut için oldukça önemlidir. Herkesin günlük ya da haftalık rutinine mutlaka ilgi duyduğu sporu eklemelidir. Bedenin doğru ve etkili bir biçimde çalıştırılması hem yağ yakımını destekler hem de fit ve biçimli bir fiziğe kavuşmayı mümkün hâle getirir. Yürüyüş, koşu, futbol, basketbol, hentbol, voleybol gibi sporlar yaygın bir biçimde tercih edilen sporlar arasında yer alır.
Voleybol hem amatörlerin hem de profesyonellerin keyif alarak oynadığı top oyunlarından biridir. Hem kasları etkin bir şekilde çalıştıran hem de eğlenceli vakit geçirmeyi sağlayan voleybol iki ya da daha fazla kişiyle iki grup ile oynanır. Uzun yıllardır tercih edilen bu oyun sağlıklı bir yaşam için ideal vücut çalıştırma sporlarından biri olarak ön plana çıkar. Kapalı ya da açık voleybolu kadar plaj voleybolu da sevilen oyunlar içinde kendine yer bulur.
Plaj Voleybolu Nedir?
<
Keyifli, bol hareketli ve rekabet dolu bir oyun deneyimi yaşamak isteyen bireyler plaj voleybolunu tercih edebilirler. Bu oyun hakkında bilgiye sahip olmayanlar, “Plaj voleybolu nedir?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirler. Voleybolun kum zemin üzerinde oynanan versiyonu plaj voleybolu olarak isimlendirilir. Bu oyunu gelenekselleşmiş voleybol oyunundan ayıran temel özellik, açık alanda ve genel olarak yaz aylarında oynanmasıdır.
Tarihi 1920’li senelere dayanan plaj voleybolu ilk defa Kaliforniya’daki sahillerde oynanmıştır. Günümüzde olimpik bir branş olarak kabul gören bu spor dalı fiziksel direnç, süratli karar verme ve takım içi ahenk gerektirir.
Plaj Voleybolu Nasıl Oynanır?

“Plaj voleybolu kaç kişiyle oynanır, nasıl oynanır, kuralları nelerdir?” gibi sorular bu oyunla ilgilenmeye yeni başlamış kişilerce merak edilir ve araştırılır. İki takım hâlinde oynanan bu oyunun asıl hedefi topun rakip sahaya geçirilmesi ve rakibin hata yapmasını sağlamak olarak ifade edilebilir. Profesyonel seviyede de oynanan bu oyun aynı zamanda amatörlerin keyifle oynadığı bir spor dalıdır.
“Plaj voleybolu nasıl oynanır?” sorusuna bu oyunun kurallarından ve stratejilerinden söz ederek cevap verilebilir. Zeminin kumdan olması denge kurmayı ve hareket etmeyi güçleştirebilir. Bu sebeple oyuncular dikkatli olmalı ve hava koşullarını da göz önünde bulundurarak bu oyunu oynamalıdır.
Plaj Voleybolu Kuralları

Oyun düzeninin koruma altına alınması ve adil bir mücadele ortamı oluşturması bakımından plaj voleybolu kuralları oldukça önemlidir.
Oyun Başlangıcı ve Servis Kuralları
Söz konusu oyunda her bir takım topa maksimum üç defa dokunabilir. Bu dokunuşların ardından top rakip sahaya gönderilmelidir. Oyunculardan her biri topa üst üste dokunmamalıdır.
Sayı Sistemi ve Oyun Süresi
Plaj voleybolu çoğunlukla üç set biçiminde oynanır. Bir seti kazanabilmek için 21 puan alınmalıdır. Maç üçüncü sete uzandığı zaman son set 15 puan üzerinden oynanmalıdır. Her 7 puanda bir oyuncular saha değiştirir. Bu değişiklik rüzgâr ve güneş gibi açık hava koşullarının sağladığı avantajları ya da dezavantajları eşitlemek maksadıyla yapılır.
Fauller ve Hatalar
Servis sırasında top fileye dokunmadan karşı sahaya geçmek gerekir. Rakip takım topu yere düşürmeksizin oyunda tutmalıdır.Oyuncuların fileye dokunması ve rakip sahaya müdahale etmesi de yasaktır. Tüm bu bilgilerle beraber “Plaj voleybolu kaç kişi ile oynanır?” sorusunun cevabı da oldukça merak edilir. Özellikle bu oyunu oynamayı düşünenler kaç kişilik takımlara ihtiyaç duyduklarını öğrenmek isteyebilirler.
Plaj Voleybolu Kaç Kişi ile Oynanır?

“İki kişilik takımlar hâlinde oynandığı bilinen plaj voleybolu kaç kişi ile oynanır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu oyun, iki kişilik iki takımla yani toplamda dört kişiyle oynanır. Her iki takımda da yalnızca iki kişinin yer alması oyuncuların saha içinde her pozisyonda çok daha etkili olmasını ve devamlı olarak hareket hâlinde bulunmasını zorunlu kılar. Bu bağlamda oyuncular, hem iyi bir dirence hem de hızlı reflekslere sahip olmalıdır.
Her iki takım da hücum ve savunma vazifelerini eşit biçimde paylaşır. Gerek servis karşılamada gerekse atakta aktif görev alan oyuncular iyi bir koordinasyon sağlamalı, iletişimi koparmadan oyuna devam etmelidir.
Plaj voleybolunda yedek oyuncu yoktur. Bu, iki oyuncunun bütün maçı tamamlamak durumunda olduğu anlamına gelir. Profesyonel seviyeden yapılan plaj voleybolu maçında oyuncular stratejilerine ve pozisyonlarına göre hareket eder. Söz konusu oyun iki kişilik dev kadrosuyla son derece heyecan verici bir spor dalı olarak öne çıkar.
Plaj Voleybolu Saha Ölçüleri

İlgilileri tarafından büyük bir keyifle oynanan plaj voleybolunun sahası standart ölçülere göre belirlenmiştir. Dolayısıyla bütün profesyonel maçlarda standart plaj voleybolu saha ölçüleri kullanılır.
Saha Genişliği ve Uzunluğu
Söz konusu oyunun oynandığı sahanın uzunluğu 16 metre, genişliği ise 8 metre olarak belirlenmiştir. Bu saha orta çizgiyle iki eşit parçaya bölünür ve böylece her iki takımın da oynayacağı alanları belirlemiş olur. Bunun yanı sıra sahanın çevresinde bir emniyet alanı yer alır. Bu alan da minimum 3 metre genişliğindedir.
Plaj voleybolunun saha yüzeyi ince ve yumuşak kumlardan oluşur. Kumun bu özellikleri oyuncuların düşme riskini azaltır ve aynı zamanda onların hareketlerini kısıtlar.
File Yüksekliği
Sahanın tam orta kısmına konumlandırılan file kadınlar için 2,24 metreyken erkekler için 2,43 metre yüksekliğinde ayarlanır.
Plaj Voleybolunda Kullanılan Malzemeler
Her spor dalında olduğu gibi plaj voleybolunda kullanılması gereken bazı özel ekipmanlar bulunur. Esasen bu oyunda giyilmesi şart olan belirli bir kıyafet bulunmaz. Serin kalmaya yardımcı olacak bol kıyafetler bu oyun için idealdir. Genel olarak çıplak ayakla oynanan plaj voleybolu havanın aşırı ısındığı ve kumun yakıcı olduğu durumlarda söz konusu oyun için özel olarak dizayn edilmiş ayakkabılar yahut kum çorapları giyilerek oynanabilir.
Plaj voleybolu için bir sete ihtiyaç vardır. Plaj filesi, voleybol direkleri, saha çizgisi ve voleybol topu bu oyun için gerekli ekipmanlardır. Voleybol Federasyonu’nun standartları gereğince plaj voleybolu topunun çevresi 65-68 cm, ağırlığı ise 260-280 gram civarında olmalıdır. Yani plaj voleybol topu geleneksel voleybol topuna kıyasla daha yumuşak ve daha büyüktür. Uluslararası Bu ekipmanların korunması için özel olarak üretilen koruyucular temin edilmeli ve oyun dışı zamanlarda bu eşyalar özenli bir biçimde koruma altında tutulmalıdır.
En İyi Antalya Plaj Voleybolu Sahası Calista'da!
Tatil süresi içerisinde hem dinlenmek hem eğlenmek isteyen bireyler plaj voleyboluyla tüm stresini üzerinden atabilir, eğlencenin zirvesine ulaşabilirler. Turizmin başkenti olan Antalya’da plaj voleybolu turnuvası düzenlemek isteyenler rahat edebilecekleri ve emniyette hissedecekleri bir saha arıyor olabilirler.
Çıkılan tatilde plaj voleyboluna yer vermek keyif dolu bir deneyim yaşamayı mümkün kılar. Antalya Belek’te bulunan Calista Luxury Resort hareket ve eğlence dolu bir plaj voleybolu maçı yapmak için en ideal mekândır. Calista Luxury Resort’un deniz manzaralı iki plaj voleybolu sahası, konuklarına dostane bir rekabete girebilecekleri konforlu turnuva alanı oluşturur. 0 numara kum kullanılarak tasarlanan söz konusu sahalar güvenli ve enerjik oyunlara ev sahipliği yapar.