Her yıl binlerce turistin akın ettiği Akdeniz, mutfağı ile de dikkatleri üzerine çeker. Akdeniz mutfağı, birçok yerel lezzeti barındırır. Gurmeler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Akdeniz şehirlerinden biri olan Antalya’ya yolunuz düştüğünde bölgenin yerel lezzetleri denemeniz tavsiye edilir.
Antalya Belek’in Yerel Lezzetleri
Belek, eşsiz doğal güzelliklerinin yanında,Türk mutfağının zengin ve lezzetli çeşitlerini sunan bir bölge olarak da öne çıkar. Antalya Belek’in yerel lezzetleri, yöreye özgü malzemeler ve geleneksel tarifler kullanılarak hazırlanan yemeklerden oluşur.
2019 yılında “Coğrafi İşaretli Ürün’’ olarak adlandırılan Hülüklü Çorba, Belek’in en meşhur yemeklerinden biridir. ‘’Düğün Çorbası’’ olarak da bilinen bu yiyecek kemik suyu, pirinç haşlanmış nohut, işkembe, domates, kuru soğan, limon, nane, biber, tereyağı ve tuzdan yapılır. Her mevsim içilebilen bu çorba soğuk olarak da tüketilebilir.
Pirinç, nohut, maydanoz, havuç ve dereotundan yapılan Gökçesu pilavı, Belek’e yolu düşenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Yerel restoranların tamamında tadabileceğiniz bu özel pilav, hafif yapısı ile eşsiz bir lezzete sahiptir.
Şilofta tatlısı, yerel lezzetler arasında oldukça dikkat çeker. Haşlanan yufka parçalarına eklenen susam, ceviz, badem, incir, üzüm gibi sağlıklı besinlerden yapılan tatlı, özgün bir tat oluşturur.
Antalya Piyazı, ülkenin diğer şehirlerinden farklı olarak tahin ile hazırlanır. 100 yıldan uzun süredir tüketildiği bilinen tahinli piyaz, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelir.
Akdeniz mutfağının gözdelerinden biri olan Enginarlı Girit Kebabı, Belek’i ziyaret edenlerin denemeden geçmediği bir yiyecektir. Enginar, kuşbaşı et, soğan ve domatesin kullanıldığı kebap kendine özgü pişirme tekniği ile hazırlanır.
Tahin, sarımsak, kimyon, tuz, limon ve kırmızı biber ile hazırlanan Hibeş, Antalya’nın en gözde lezzetlerinden biri olarak öne çıkar. Meze olarak tüketilen yiyeceği farklı yemeklerde sos olarak da kullanabilirsiniz.
Özgün bir tadı bulunan mantar böreğinin iç harcında mantar, maydanoz, soğan, biber, tuz ve zeytinyağı bulunur. Farklı malzemelerin de eklenebildiği börek, sac üzerinde hazırlanır.
Türkiye’nin her yerinde beğeniyle tüketilen kabak tatlısı, Antalya’da tahin ve ceviz ile hazırlanır. Uzun bir bekleme süresi sonucu ortaya çıkan eşsiz tat, Belek’in yerel lezzetlerinde önemli bir yere sahiptir.
Antalya’ya özgü lezzetler arasında yer alan yanıksı dondurma, keçi sütünden üretilir. Sütün kaynadığı esnada hafif yanması sonucu ortaya çıkan bu lezzet birçok yerel dondurmacı ve pastanede tadılabilir.
Antalya’nın yerel lezzetlerinden biri olan şiş köfte, kömür ateşinde pişirilerek hazırlanır. Belek’te mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunan şiş köfte, etkileyici tadı ile beğeni kazanır.
Arap kadayıfı tarçın, ceviz ve şerbet ile hazırlanır. Küçük bezelerin içerisine eklenen cevizlerden oluşan kadayıf, şehrin sembol lezzetlerinden biri haline gelir.
Sayısız reçel türü bulunan Antalya’nın Belek mahallesinin gözde lezzetleri arasında yer alan bergamot reçeli, turistlerin beğeninizini kazanır. İnce açılan yufkanın arasına eklenen peynir, kıyma veya patates ile hazırlanan serpme börek, şehrin geleneksel tatları arasında bulunur.
Yerel lezzetlerin de yer aldığı restoranı ile eşsiz bir tatil deneyimi ve farklı tatları deneme fırsatı sunan Calista Luxury Resort Antalya Belek’te sizleri bekliyor!
Belek Yerel Lezzetlerini Tadabileceğiniz Restoranlar
Antalya Belek, birçok yerel ve uluslararası mutfağa sahip restoran seçenekleri ile herkese hitap etmeyi başarır. Belek en iyi lokal restoranlarında eşsiz Akdeniz lezzetlerini tadabilirsiniz.
Piyazı ile bilinen Antalya’da özel tahinli piyazı denemek için Piyazcı Ahmet, Arap Nazmi, Piyazcı Sami, Özdoyum Restoran veya Aksu Şimşek Köfte’yi ziyaret edebilirsiniz.
Günlük lezzetler arasına giren serpme böreği tadabileceğiniz Börekçi Tevfik, Zamora ve Fıtır Börek, günün ilk ışıklarında hizmet vermeye başlayarak konuklarını ağırlar.
Özel şişte hazırlanarak her damak tadına uygun bir lezzete sahip olan şiş köftenin en leziz yapıldığı restoranlar Arap Nazmi, Şişçi Ramazan, Topçu Kebap ve Özdoyum Restoran olarak bilinir.
Akdeniz mutfağının gözde ürünleri arasında deniz ürünleri yer alır. Antalya Belek, deniz ürünleri açısından oldukça zengindir. Çeşitli pişirme teknikleri ile hazırlanan taze balıklar eşliğinde bir akşam yemeği yemek için Belek en iyi balık restoranları arasında ilk sıralarda yer alan Sandal Balık, Lara Balık Evi veya Antalya Balık Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Yemeğin ardından tatlı olmazsa olmazdır. Antalya’nın yerel tatlılarından biri olan tahinli kabak tatlısını Mevlana Lokantası ve 7 Mehmet’te tadabilirsiniz. Arap kadayıfını ise Hasan Antalya Restoran, Şişçi İbo, Arap Nazmi ve Topçu Kebap’ta yiyeceğiniz akşam yemeğinin ardından sipariş edebilirsiniz.
Keçi sütünden yapılan yanıksı dondurmanın tadına bakmak için uğramanız gereken lezzet durakları ise Akdeniz Dondurma, Zamora, Nur Pastanesi ve Giliğ Dondurma’dır.
Antalya’nın etkileyici yerel lezzetlerini tadabileceğiniz kusursuz bir tatil deneyimi için Calista Luxury Resort’ta konaklayabilirsiniz. Merkezi bir konumda bulunan ve misafirlerine kolay ulaşım imkanı tanıyan tesisin restoranlar bölümünde yerel mutfağa ait birçok lezzet bulunur.