Lezzet tutkunları tarafından merak edilen dünya mutfağı, birbirinden farklı gıda ve tarifleri ile dikkat çeker. Ülkelerin bölgesel özelliklerine ve kültürel yapılarına göre değişim gösteren yemek türleri, her damak tadına hitap eden geniş bir alternatif skalası oluşturur.
Yeni tatlar denemeyi ve hazırlamayı sevenlerin ilgi odağı haline gelen dünya mutfağında bazı öne çıkan ülkeler yer alır.
İtalyan Mutfağı
Binlerce yıllık geçmişi ile pek çok medeniyetin yaşam alanı olan İtalya, dünyaca ünlü bir mutfak kültürüne sahiptir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede birçok farklı besin türü bulunur. Bu besinler, ülkenin bölgelerine göre çeşitli pişirme yöntemleri ile hazırlanan tariflerde kullanılır.
İtalyan mutfağının farklı bölgelerinde balık, sardalya, peynir, enginar, ançuez, patlıcan, mısır, zeytin, kapari ve çeşitli sebze türleri kullanılır. İtalyan yemekleri arasında en bilinen ürünler ise farklı soslar ile tatlandırılan makarna ve pizzalardır.
Sebze, meyve, hamur işi, et ve sos çeşitleri ile renkli bir portre çizen İtalyan mutfağı besin açısından dengeli tarifleri ile hafif ve sağlıklı lezzetler sunar.
Çin Mutfağı
Çin mutfağı, dünyanın pek çok ülkesinde ilgi odağı haline gelen mutfaklar arasında yer alır. Uzakdoğu’nun özgün yapısının yansıtıldığı yemek tarifleri, ülkeye özgü pişirme araç gereç ve yöntemleri ile hazırlanır.
Çin yemeklerinin hazırlanmasında sık kullanılan bazı besinler bulunur. Bu besinlerin başında soya fasulyesi, soya sütü, tofu, pirinç, olgunlaşmamış mısır, lahana, mantar ve bambu çubukları yer alır. Çin mutfağında genellikle kullanılan et ürünleri ise domuz eti ve tavuk etidir. Soya sosu, yemeklerde oldukça fazla tercih edilen popüler bir sos çeşididir.
Pişirme ve servis aşaması kadar tüketim aşaması da ülkeye özgü nitelikler taşır. Yemek çubukları ile yenilen yemekler, çubuk ile kolay tutulabilecek boyut ve yapıda hazırlanır.
Fransız Mutfağı
Fransız mutfağı, ülkenin bölgelerine göre farklılık gösteren ve oldukça popüler olan dünya mutfaklarından birisidir. Her bölgede tüketilen besin miktarı değişir. Yöresel lezzetlerden oluşan Fransız mutfağında en sık tercih edilen ürünler şarap, peynir ve tereyağıdır. Şarap içecek olarak tüketilmesinin yanı sıra yemek tariflerinde de tercih edilir. Pek çok farklı pişirme yönteminin uygulandığı ülkede sayısız peynir çeşidi bulunur.
Fransa mutfağının dünyaca ünlü ürünleri arasında soslar yer alır. Beşamel sos, mayonez, hollandez gibi soslar yemeklerin tatlandırılmasında büyük rol oynar. Yemeği bir meditasyon olarak gören Fransızlar kruvasan, krep, peynir tabağı ve tatlılara büyük önem verirler.
İspanyol Mutfağı
Akdeniz iklimine sahip ülkeler arasında yer alan İspanya, geçiş yolu olması sebebiyle birçok farklı ülkenin kültürünü yansıtmayı başarır. İspanyol yemekleri doyurucu ve leziz tariflerden oluşur. Yemek konusunda Türkiye ile büyük benzerlikler taşıyan İspanyol mutfağında zeytinyağı sıklıkla kullanılır. Sayısız peynir çeşidi ile kahvaltı, yemek, tatlı ve atıştırmalıkların hazırlanmasında özgün dokunuşlar katılır.
İspanya mutfağı, ülkenin bölgelerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Her bölgenin kendine özgü yemeklere sahip olduğu ülkede yemek pişirme yöntemleri de oldukça çeşitlidir.
Japon Mutfağı
Uzun bir izolasyon dönemi geçiren Japonya, bu sayede kültürel açıdan son derece özgün kalmayı başarır. Japon mutfağı da kültürün bir parçası olarak görülür. Yemekler, diğer ülke mutfaklarından çok daha farklı yapıdadır. Japon yemeklerinde yağ ve baharat oldukça az kullanılmaktadır. Yiyecekler genellikle ızgara veya haşlama yöntemi ile pişirilir.
Besinlerin mevsimlerine uygun şekilde seçilmesine ve az pişmiş olmasına dikkat eden Japon mutfağı, sağlıklı tariflerden oluşan yemekleri ile dikkat çeker. Deniz mahsülleri ülkesi olan Japonya’da, pirinç ekmeğin yerine kullanılır. Yemeklerin tamamı küçük tabaklara konulayarak aynı anda servis edilir.
Alman Mutfağı
Çok uluslu bir yapıya sahip olan Almanya’da birçok farklı kültüre ait yemek tarifi bulunur. Yemek tariflerinin bir bölümü zaman içerisinde bölge şartlarına göre değiştirilerek kullanılsa da en sevilen dünya mutfaklarından biri olan Alman mutfağının en önemli yemeği sosisten yapılan tariflerdir. Şarküteri ürünlerinin büyük önem taşıdığı Alman mutfağı sayısız et ve bitki seçeneğine sahiptir.
Alman yemeklerinde en çok kullanılan et türleri domuz eti, biftek ve kümes hayvanlarıdır. Et tüketiminin yüksek olduğu ülkede et tarifleri genellikle az baharatlı olup kızartma ve ızgara yöntemleri ile hazırlanır. Alman mutfağında sebzeler çorba, garnitür ve yahnide tercih edilir.