Diğer günlerde olduğu gibi Ramazan ayında da beslenme konusuna gereken önemin verilmesi son derece mühimdir. Ramazan'da sağlıklı beslenme ipuçları sayesinde siz de bu güzel ayı rahat geçirebilirsiniz.
Ramazan’da Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Ramazan’da kilo kontrolü sağlamak isteyenler az tüketim yaparak, kilo kontrolü ihtiyacı hissetmeyenlerse gereğinden fazla ve sindirimi olumsuz etkileyen yemekleri aşırı tüketerek oruç süresinde sıkıntı çekerler. Oysaki bu ayda beslenmeye dikkat etmek hem sağlıklı hem de minimum zorlukla oruç ibadetini tamamlamayı mümkün hale getirebilir.
Sindirim Problemlerini Önlemek için Etkili Yöntemler
Ramazan ayı boyunca sindirim problemini minimalize etmek isteyenler iftarda ve sahurda ne yenmeli sorusunun cevabını araştırırlar. Siz de sindirim sorunu yaşamamak için etkin yöntemler arıyorsanız çok basit birkaç tüyoyla rahatça oruç tutabilirsiniz. Öncelikle yemekten sonra hemen yatmamaya özen göstermeniz gerekir. Çünkü yemeğin ardından yatmak reflü gibi mide problemlerine zemin hazırlar.
Sahurda yemek yerine kahvaltılık gıda tercih ederek hafif bir öğün hazırlamanız sindiriminizi olumlu etkiler. Üstelik işlenmiş gıdalardan kaçınarak kabızlığı önlemeniz mümkündür. Lifli ve kolay hazmedilebilir gıdalar, rahatsızlık hissi oluşturmayacağı için gün boyu rahat kalmanıza katkı sağlar.
Dengeli ve Doğru İftar Beslenme Stratejileri
Oruç tutarken enerji veren yiyecekler ve içecekler tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Fakat alacağınız enerjiyi doğal besinlerden karşılamanız önemli bir noktadır. Dengeli ve doğru iftar beslenme taktikleriyle Ramazan’ı dilediğiniz gibi geçirmeniz mümkün olacaktır.
İftarda Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Tüm günü aç ve susuz geçirmek iftarda kontrolsüz yemek tüketimine sebep olabilir. Yine de yavaş yemek yemek hem mideyi yormaz hem de daha az kalori almayı sağlar. Bununla beraber iftar için sağlıklı tarifler mutlaka sofralarda yer almalıdır. Hurma, zeytin, çorba, salata, zeytinyağlılar, az yağlı et ve sebze yemekleri sofraları zenginleştirmelidir.
Mideyi Yormayan Hafif İftar Seçenekleri
Dengeli ve sağlıklı Ramazan menüleri ile hem Ramazan ayının ruhuna yakışır bir softa kurmak hem de beden sağlığını korumak oldukça kolay hale gelir. Bol karbonhidrat içeren hamur işleri ve kızartılarak hazırlanan yemekler yerine az yağlı, fırınlanmış ya da haşlanmış yemekler tercih edebilirsiniz. Sofranızda yoğurt ve salata da bulundurarak hafifliği sağlamanız mümkündür.
Porsiyon Kontrolü için Pratik Yöntemler
Ramazan diyet listesi içerisinde yüksek kalorili gıdalara kontrollü bir şekilde yer vererek dengeyi koruyabilirsiniz. Bunun için tabağınızı küçük seçebilir, önden çorba içebilir ve yemeğinizin yanına bol salata ekleyerek doygunluk hissini sağlayabilirsiniz.
Ramazan’da Sağlıklı Tatlı Alternatifleri
Ramazan’da tatlıdan mahrum kalmak istemeyenler tulumba, baklava, şekerpare gibi ağır tatlılar yerine güllaç, sütlaç, muhallebi, puding gibi hafif sütlü tatlılara yönelebilirler.