Çocuk gelişiminde son derece önemli bir unsur olan sosyal yetenekler, gelişim sürecinin diğer ögeleri ile de bağlantılı olan çocuk aktiviteleridir.. Bilişsel ve duygusal gelişim için sosyal yeteneklerin gelişimine destek veren aktivitelerin yapılması tavsiye edilir.
Sosyal Yeteneklerin Kazanılmasında Ebeveynlerin Rolü
Çocuklara sosyal yeteneklerin kazandırılmasında ebeveynlerin rolü oldukça büyüktür. Çocuk, hayatında en sık gördüğü insanlar olan ebeveynlerini inceleyip taklit ederek öğrenmeye başlar. Bu nedenle çocuğa rol model olmak son derece önemlidir. Ebeveyn, çocuğun her an kendini gözlemlediğini; davranış ve sözlerini içselleştirdiğini bilerek hareket etmelidir.
Çocuğun davranışlarını sağlıklı bir şekilde yönlendirmek için çocuğunuza ayna tutabilirsiniz. Çocukların küçük yaşta bazı şeyleri anlamadığını düşünmek büyük bir yanılgıdır. Çocuk, doğduğu andan itibaren henüz konuşup kendini tam olarak ifade edemese de çevresindeki her şeyi net bir şekilde anlayabilir. Bu nedenle gelişim sürecine zarar verebilecek tutumlardan kaçınmanız önerilir.
Ebeveynlerin tutarsızlığı, gelişim sürecine ket vuran etkenlerin başında gelir. Bazen iki ebeveyn arasındaki tutarsızlık bazen ise bir ebeveynin kendi içindeki tutarsızlık çocuğun sosyal yeteneklerinin gelişiminde olumsuz etki yaratır. Ebeveynlerin tutarlı olması ve net tutumlar sergilemeleri son derece önemlidir.
Sosyal becerilerin gelişimi için çocuğa alan yaratılmalıdır. Çocuk ile çeşitli oyunlar oynamak empati kurma, sabretme, sıra bekleme gibi birçok yeteneğin oluşmasını sağlar. Oyun seçimleri, amaca uygun şekilde yapılarak gelişim sürecini destekleyen çocuk aktiviteleri arasında yer alır.
Soru sormayı ve dinlemeyi öğrenmek, sosyal yetenekler arasında en önemli özelliklerdir. Soru sormak, sohbetin ilerlemesini ve bireylerin birbirini tanımasını sağlar. Dinleme yeteneği ise kişiler arası bağ kurulmasına olanak tanır. Çocuğun sorularını doğru bir şekilde yanıtlamak ve anlattıklarını dinlemek, bu yetenekleri geliştirmeye yardımcı olur.
Detaylı bir gözlem sonucunda ilgi alanlarını keşfederek çocuğu, aynı ilgi alanlarına sahip yaşıtları ile vakit geçirebileceği kurs ve eğitim merkezlerine yönlendirebilirsiniz. Çocuğun sosyalleşebileceği alanlarda vakit geçirmesini sağlamak da son derece önemlidir. Akranları ile aynı ortamda bulunan ve beraber vakit geçiren çocuk kısa süre içerisinde sosyal becerilerini geliştirmeyi başarır.
Ebeveynler, çocuğun gelişimi için ihtiyaç duyulan şart ve alanları sağlayarak sorunsuz bir büyüme evresi oluşturabilirler.
Çocuk Aktivitelerinin Gelişime Faydaları
Çocuk aktiviteleri gelişim sürecinde yalnızca eğlence amacıyla değil, aynı zamanda sağladığı fiziksel, sosyal, bilişsel ve duygusal faydalar sebebiyle de oldukça önemlidir.
Aktiviteler, çocuğun ince ve kaba motor becerilerini kullanmasına olanak tanır. Kas ve kemik gelişimi için özen gösterilmesi gereken fiziksel çocuk aktiviteleri, enerjinin dışarı atılmasına da yardımcı olur.
Hafızayı güçlendiren etkinlikler, çocuğun neden sonuç ilişkisi kurmasını ve eleştirel yaklaşmasını sağlar. Yaratıcılığı artırarak analitik zekayı geliştiren çocuk oyunları, soyut düşünmeye yardımcı olur. Nesnelerin kavramsallaştırılmasını sağlayan oyunlar, beynin farklı bölümlerinin aktive edilmesine olanak tanır.
Duygusal gelişime yardımcı olan çocuk aktiviteleri, çocuğun duyguları tanımlamasına imkan tanır. Zaman içerisinde öz güveni gelişen çocuk, kendini ve duygularını ifade etmeyi öğrenir.
Sosyal beceriler, özellikle okul çağı ile beraber büyük önem taşır. Çocuğun sorunsuz ve güvenli bir şekilde sosyalleşebilmesi için yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlanmalıdır. Sosyal gruplara dahil olarak akranlarıyla arkadaşlık kurabilen bir çocuk, öz güvenli bir yetişkine dönüşür.
Aktiviteler, çocuğun iletişim becerisini büyük ölçüde etki eder. Yaşıtları ile aynı ortamda vakit geçiren ve iletişim kurmak zorunda kalan çocuğun kendini ifade etme becerisi gelişir. Sosyal kurallara uymayı öğrenen çocuk, yavaş yavaş benmerkezci düşünceden uzaklaşarak toplumun bir parçası haline gelir.
Çocukların farklı açılardan gelişim sağlamaya başladığı ve birey olduklarını keşfettikleri 3 yaş, çocuk aktivitelerine başlamak için idealdir. 3 yaşından itibaren oynanan bütün oyunlar, çocuğun gelişimine yüksek oranda katkı sağlar. Motor becerileri, dilsel gelişimleri ilerleyen çocukların bilişsel gelişimleri de hızlanır.
Çocukların okul çağından önce çevrelerini ve kendilerini en iyi şekilde tanıyabilmeleri, eğitim yaşamına etki eder. Eğlenceli aktivitelerden oluşan çocuk oyunları, birçok becerinin geliştirilmesi için son derece önemlidir. Oyun oynamak, çocukların çeşitli yönlerinin gelişmesine olanak tanırken ilgi alanlarının erken yaşta keşfedilmesini sağlar.
Bebeklikten ergenliğe kadar olan süreçte çocukların yaşlarına uygun şekilde yönlendirilerek çeşitli aktivitelere katılımlarını sağlamak ebeveynlerin en önemli görevidir.