Sağlıklı yaşam uzun ve sorunsuz bir ömür geçirmeyi beraberinde getirir. Fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması için bazı rutinler oluşturulmalıdır. Peki sağlıklı olmak için neler yapmalıyız?
Sağlıklı Yaşam Nedir?
Fiziksel ve ruhsal sağlığın dengede olmasına sağlıklı yaşam denir. Sağlıklı yaşamın temelinde sağlıklı beslenme, spor ve psikolojik dayanıklılık yer alır. Beden ile zihin, birbirini besleyen bir mekanizma olarak bilinir. Birbirinden direkt olarak etkilenen beden ile psikolojiyi dengede tutabilmek çeşitli yöntemler uygulanabilir.
Sağlıklı yaşam doğa dostu bir yaşam sürdürmenize olanak tanır. Bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olan sağlıklı yaşam, hayat sürenizi uzatabilir.
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktif olmanız, stresten uzak durmanız ve insanlar ile sağlıklı ilişkiler kurmanız son derece önemlidir.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı yaşamın ilk adımı olarak bilinen dengeli beslenme nedir? İnsanın fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarını sürdürebilmesi için beslenmesi gerekir. Beslenmede seçilen yiyecek ve içecekler fonksiyonları farklı şekilde etkileyebilir.
İşlevsellik açısından sorun yaşamamak için protein, karbonhidrat ve yağ olan makro besinleri almak şarttır. Mikro besin olarak bilinen vitamin ve minerallerin tüketilmesi de sağlıklı bir yaşam için zorunludur.
Sağlıklı beslenme solunum, dolaşım, sindirim, boşaltım, sinir, iskelet ve kas sistemlerinin yanı sıra hormon ve vücut salgılarını direkt olarak etkileyerek motor ve bilişsel becerilerin sürdürülmesini sağlar. Sağlıklı beslenmek için mikro ve makro besinlerin dengeli ve yeterli şekilde tüketilmesine önem verilmelidir.
Sağlıklı Beslenmek için Öneriler
Beslenme, kişiye özgü bir nitelik taşır. Sağlıklı beslenme listesi hazırlarken fiziksel özellik ve ihtiyaçlarınızı göz önüne almanız son derece önemlidir. Alerjiniz olan veya herhangi bir rahatsızlığınızı tetikleyen yiyecekleri beslenme listenize dahil etmemeniz, kronik hastalığınız bulunuyorsa uzman hekimler tarafından verilen listeye uyum sağlamanız tavsiye edilir.
Kahvaltıya Önem Verin
Sağlıklı beslenme programının en önemli adımını kahvaltı oluşturur. Kahvaltı öğününün atlanması fiziksel ve bilişsel problemlere yol açabilir. Gece boyunca aç kalan vücutta halsizlik ve zihin bulanıklığı gibi sorunlar meydana gelebilir. Kahvaltıda gün içerisinde ihtiyacınız olan bütün besinlerden dengeli bir şekilde tüketerek gün boyunca zinde kalabilirsiniz.
Kahvaltıda yüksek oranda karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmeniz uykuya ve erken acıkmaya neden olabilir. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya buğday ekmeği tercih edebilirsiniz. Yüksek protein ve kalsiyum içeren yumurta, peynir ve süt tüketimi de oldukça önemlidir.
Öğün Atlamayın
Öğün atlamak, dengesiz beslenmeye neden olur. Öğün atladığınızda bir sonraki öğüne kadar fazlasıyla acıkabilirsiniz. Aşırı acıkma hali sıradaki öğünde yiyeceğiniz besinlere dikkat etmenizi engelleyerek ihtiyacınızdan az veya fazla yemenize neden olur.
Dengesiz beslenme yetersiz veya fazla yemek yemenize yol açarak fiziksel sağlığınıza zarar vermeye başlar. Fiziksel sağlığınız ile beraber bilişsel sorunlarla da karşılaşabilirsiniz.
Öğünlerinizi Çeşitlendirin
Dengeli beslenmenin en doğru yöntemi öğünlerin çeşitlendirilmesidir. Gün içerisinde benzer içeriklerden oluşan yiyecekler yemek, vücudun ihtiyacı olan bazı maddelerin alınmasını önlerken bazı maddelerin ise fazla alınmasına sebep olur.
Vücut dengesini bozan bu durumdan kaçınmak için öğünlerinizde süt ürünü, et, sebze, meyve ve tahıl bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bu gıdaları tek öğünde olmasa da farklı öğünlere yayarak tüketebilirsiniz.
Yağ Tüketmekten Kaçının
Yağ tüketimine oldukça hassas yaklaşılmalıdır. Vücudun ihtiyaçları arasında yağ da bulunur. Ancak işlenmiş yağlar, hayvansal yağlar ve katı yağlar vücuda büyük ölçüde zarar verir. Kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açabilen doymuş yağlardan uzak durmanız tavsiye edilir.
Gün içerisinde en fazla 3 yemek kaşığı bitkisel yağ tüketilmesi önerilir. Kızartma gibi ağır yağlı yemeklerin yerine ızgara, fırın, haşlama veya buharda pişirme yöntemlerinde hazırladığınız yiyecekleri tüketebilirsiniz.