Rezervasyon

14 Ekim 2024

Pilatesin Faydaları Nelerdir? Pilates Hareketleri Nasıl Yapılır?

Pilates günümüzde oldukça popüler bir spor haline geldi. Hemen hemen herkesin spor rutinine ekleyebileceği ve pilates çeşitleri sayesinde her seviyeden insanın yapabileceği bu spor türü hem kas iskelet sistemini güçlendirebiliyor hem de zihinsel dengeyi sağlayabiliyor. 

Bu yazımızda pilatesin faydalarını, pilates hareketlerinin nasıl yapılacağını aktaracağız ve hangi pilates çeşidinin sizler için daha iyi olabileceğini anlamanıza yardımcı olacağız.

Pilates Nedir?

Pilates, Joseph Pilates tarafından 20. yüzyılın başlarında geliştirilen, kasları güçlendirebilen, postürü düzeltebilen ve vücut esnekliğini artırabilen bir egzersiz türüdür. Yapılan yavaş ve kontrollü egzersizler sayesinde kas gruplarını daha çok çalıştırma imkanı sunar. Doğru nefes teknikleriyle beraber yapılan bu hareketler, vücudun hem esnek hem de güçlü olmasına yardımcı olur.

Pilates, mutlaka alanında uzman eğitmenler aracılığıyla yapılmalıdır. Hareketleri kendi başınıza yapmak hem istenen sonuçları elde etmede zorlanmaya hem de yanlış uygulamalar nedeniyle sakatlanma riskinin artmasına neden olabilir.

Pilates Çeşitleri

Pilates denildiğinde akla ilk olarak yaygın olmasından kaynaklı mat pilatesi gelebilir. Fakat pilates çeşitleri mat pilatesi ile sınırlı değildir. Kendi vücut ağırlığınızla mat üzerinde yapılan pilates hareketleri, esnekliğinizi artırmak ve belli kas bölgelerinizi güçlendirmek için ideal bir seçenektir. Mat pilatesi yerine daha fonksiyonel bir deneyim arayanlar için aletli pilates, yani reformer pilates, vücudun birçok bölgesini daha fazla destekleyip daha yoğun hareketlere olanak sağlar.

Aletli pilates, daha çok vücudu sıkılaştırmak ve postürünü düzeltmek isteyenler için tercih edilir. Mat pilatesine göre daha yoğun egzersizlerden oluşması sebebiyle kasları çalıştırarak daha kısa sürede etkili sonuçlar almanıza yardımcı olur. Özellikle masa başı çalışan kişilerin tercih etmesi çok doğru olacaktır. Sırt ağrılarının azalmasında ve düzensiz oturuş sebebiyle oluşan duruş bozukluklarının düzelmesinde de etkisi olabilir.

Pilates Faydaları

Pilates birçok spor türünün yanı sıra her yaş grubundan insana ve her seviyeye hitap edebilmektedir. Bu sebeple günümüzde çok fazla tercih edilmektedir. Pilates çeşitleri arasından hangisini seçerseniz seçin, zaman içerisinde tüm vücudunuzda yarattığı etkiyi hissedebileceksiniz.

Peki, pilates ne işe yarar? Pilatesin en büyük yararlarından biri denge ve dayanıklılığı artırmasıdır. Tüm bunların yanı sıra egzersizleri yaparken yoğun odaklanma gerektirdiği için stres seviyesinin azalmasıyla zihinsel rahatlamaya yardımcı olur. Bence pilatesin özellikle bu yararı hepimizi en çok etkileyen konulardan biridir. Özetle diyebiliriz ki pilates yalnızca fiziksel değişim değil, zihinsel bir rahatlama da sağlayabilir.

Reformer Pilates Faydaları

Aletli pilates faydaları için kasları daha çok çalıştırarak mat pilatesine göre daha kısa sürede sıkılaşmayı destekleme ve postürü düzeltmeye yardımcı olma diyebiliriz. Pilates, yapılan egzersizler sayesinde esnekliği artırarak günlük hayatta daha rahat hareket etmeyi sağlar, sırt ve bel ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.

Reformer pilates alınan destekler sayesinde hem dengede durmayı öğrenmeyi hem de vücudu daha fazla destekleyerek hareketlerin doğru yapılmasını sağlar. Bu sayede kas gruplarını daha etkin bir şekilde çalıştırabilir ve kısa süre içerisinde sıkılaşmış bir vücuda kavuşabilirsiniz.

Özellikle masa başında çalışanlar için reformer pilates, vücutta biriken gerginliği azaltarak büyük bir rahatlama sunabilir. Düzenli olarak yapıldığında ise kas üzerine binen yükü hafifletir ve olası sakatlanmaların önüne geçme konusunda etkili bir çözüm sağlamaya yardımcı olur.

Pilates Hareketleri Nasıl Yapılır?

Pilates hareketleri, kas sistemini rahatlatmak, vücudu geliştirmek ve esnetmek için basit ama bir o kadar etkili egzersizlerden oluşur. Pilates çeşitleri birbirinden ayrılsa da birçok hareket benzer niteliktedir, sadece uygulama şekilleri farklılık gösterir. Örneğin, mat pilates hareketleri için yalnızca vücut ağırlığınızı kullanırsınız, pilates topu hareketleri gibi ekipmanlı egzersizlerde de bulunduğunuz alanda egzersizinizi geliştirebilirsiniz. Aletli pilateste ise daha çok yaylı sistem kullanımına ve bant hakimiyetine dair hareketler yapabilirsiniz. Tabii buna farklı ekipmanlar da ekleyebilirsiniz.

Pilates hareketleri yaparken en çok önem vermeniz gereken konu nefes kontrolüdür. Nefes alırken yapacağınız harekete hazırlanıp nefes verirken yapmanız gereken hareketi yaparak kaslarınızın tam kapasiteyle çalışmasını sağlarsınız. Pilates çeşitleri arasında kendinize en uygun olanını seçip, düzenli bir şekilde uygulama yaparsanız kısa sürede farkı hissedebilirsiniz.

Pilates Malzemeleri

Pilates malzemeleri yapacağınız pilates türüne göre farklılık gösterecektir. Ne kadar farklılık gösterecektir desek de aslında gerek mat pilatesi gerek aletli pilates için bazı temel malzemeler mevcuttur. Bunlardan biri pilates matıdır. Mat pilatesi adından da anlaşılacağı gibi matsız olmaz. Pilates matı, vücudunuzun yerle temasını yumuşatarak yapacağınız hareketleri daha konforlu hale getirir.

Pilates egzersizlerini daha etkili bir şekilde yapmak için başka ekipmanlar da kullanılır. Pilates topu, denge sağlamak ve yoğun kas bölgesini çalıştırmak isteyenlerin favori malzemeleri arasındadır. Kullanılan top, vücudu farklı açılardan çalıştırma imkanı sunar.

Pilates matı ve pilates topundan sonra gerek mat pilatesinde gerek aletli pilateste en çok kullanılan malzemelerden biri pilates lastiğidir. Lastik daha çok direnç sağlayarak kaslarınızın yoğun bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Eğer pilates ekipmanlarını toplu almak isterseniz, pilates seti edinmek en rahat çözümlerden biridir. Pilates setleri genellikle mat, pilates topu ve pilates lastiği gibi temel malzemeleri içerir, böylece evde pilates yapmak isterseniz ihtiyacınız olan birçok şeye sahip olursunuz. Bununla birlikte daha birçok ekipman eşliğinde hareket çeşitliliği sağlayabilirsiniz.

Pilates Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pilates yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri hareketlerin doğru yapılmasıdır. Yanlış yapılan pilates hareketleri sakatlanmalara sebep olabilir. Sakatlanmaya yol açmamak için mutlaka hareketleri doğru yaptığınızdan emin olmalısınız ya da mutlaka bir pilates uzmanı eşliğinde yapmalısınız.

Her hareketi yavaş ve kontrollü bir şekilde yapmaya özen göstermeniz gerekir. Yavaş ve kontrollü yapılan hareketlerle beraber nefes kontrolünü unutmamanız gerekir. Hareket esnasında doğru nefes alıp vermek, kaslarınızın daha iyi çalışmasına ve daha dengeli olmanıza yardımcı olur.

Birçok pilates çeşidini denemek isteyebilirsiniz. Fakat pilates çeşitlerini denerken vücudunuzu dinlemekten vazgeçmeyin. Vücudunuz size hangi aşamada olduğunuzu, ne kadar rahat olup ne kadar zorlandığını muhakkak söyleyecektir. Eğer pilatese yeni başlıyorsanız, ilk aşamada hareketleri basit tutmanızda fayda var. Zamanla hareket zorluğunu artırabilir ve farklı egzersizler deneyebilirsiniz.

Pilates Haftada Kaç Kez Yapılabilir?

Pilatesin faydalarını zaman içerisinde fark etmek için mutlaka düzenli olarak yapılması gerekir. Peki, pilates hareketleri haftada kaç kez yapılmalı? Pilatesin ideal olarak haftada 2-3 kez yapılmasını öneriliyor. Bu sıklık vücudun esnekliğinin artmasına, kasların güçlenmesine, postürün düzelmesine yardımcı olacaktır. Tabii ki herkesin vücudunun verdiği karşılık ve istekleri birbirinden farklıdır. Bunları da göz önünde bulundurmak gerekir. Başlangıç seviyesi olarak haftada 2 gün ile başlamak doğru olacaktır.

Daha ileri seviyede iseniz, farklı pilates çeşitleri ile antrenmanlarınızı haftada 4-5 güne kadar çıkarabilirsiniz. Antrenman günlerinizi belirlerken vücudunuza dinlenme fırsatı vermeyi de unutmayın.

Hamileler Pilates Yapabilir mi?

Hamilelik dönemi, birçok kadın için spor yapma konusunda belki en çok tedirgin oldukları dönemdir diyebiliriz. Fakat pilates hamilelik döneminde en rahat yapılabilecek spor aktivitelerinden biridir. Ancak doktor onayı alarak ve özellikle hamileler için uygun pilates hareketlerini tercih ederek yapılmalıdır. Her hamilelik farklı olduğu için kişisel ihtiyaçlara göre bir uzman eşliğinde yapılması en güvenli yöntemdir.

Pilates Zayıflatır mı?

Pilates, kasları güçlendiren ve vücut yapısını toparlayan egzersiz türlerinden biri olduğu için zayıflamaya da yardımcı olabilir. Pilateste yapılan hareketlerin doğrudan kalori yakma etkisi, kardiyo egzersizleri kadar yüksek değildir. Düzenli olarak yapılan pilates hareketleri yine de kasları şekillendirir ve yağ yakımına yardımcı olur.

Pilates, zayıflamaktan ziyade vücut postürünüzü düzeltmeye ve uzun vadede daha dengeli bir vücut yapısına ulaşmanıza yardımcı olur.

Calista'da Tatil Yaparken Sporunuza Devam Edin!

Tatil yaparken sağlıklı yaşam rutinlerinizi devam ettirmek oldukça önemlidir. Calista Luxury Otel, Antalya’nın eşsiz doğal güzellikleri içinde tatilinizi yaparken sporunuzu da aksatmadan devam ettirmenizi sağlar. Antalya pilates meraklıları için bulunan pilates salonları, profesyonel eğitmenler eşliğinde hem eğlenceli hem de etkili bir deneyim sunar.

Calista’da tatil yaparken günün her saatinde istediğiniz zaman spor yapma imkanı bulabilirsiniz. Böylece hem tatilin keyfini çıkarabilir hem de sağlığınıza dikkat etmeye devam edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

  • Calista Resort Hotel Blog Cilt Bakimi Card
    Cilt Bakım Rutini Oluşturma: Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

    Cilt bakımı, sağlık ve güzelliğin vazgeçilmez bir parçasıdır.

  • Calista Resort Hotels Blog Organizasyon Card
    Organizasyon Düzenleme: Organizasyon Nedir, Nasıl Düzenlenir?

    Organizasyon düzenleme ve organizasyon kavramları hem bireysel eylemleri hem de kurumsal iş dünyasını ilgilendiren dinamiklerden biridir.

  • Calista Resort Hotel En Iyi Koylar Blog Card
    En İyi Antalya Koyları: Antalya’da Gidebileceğiniz 6 Koy

    Akdeniz’in en özel şehri Antalya, birbirinden farklı özelliklerden oluşan ilçeleriyle her mevsim ziyaretçi akınına uğramaktadır.

  • Calista Resort Hotel Blog Tatilde Yanina Almasi Gerekenler Card
    Tatile Giderken Alınması Gerekenler

    Yaz tatiline giderken alınması gereken eşyalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Calista Resort Hotel Blog Sosyal Yetenekleri Gelistiren Cocuk Aktiviteleri
    Sosyal Yetenekleri Geliştiren Keyifli Çocuk Aktiviteleri

    Çocuk gelişiminde son derece önemli bir unsur olan sosyal yetenekler, gelişim sürecinin diğer ögeleri ile de bağlantılı olan çocuk aktiviteleridir..

  • Calista Resort Hotels Blog Kisin Yuzmenin Faydalari Card
    Kış Mevsiminde Havuzda Yüzmenin Faydaları

    Keyifli bir aktivite olan yüzme, genellikle ilkbahar ve yaz gibi sıcak mevsimlerde tercih edilse de kış mevsiminde de vücuda iyi gelir.

  • Calista Resort Hotel Blog Yemek Cesitleri Card
    Yemek Tutkunlarına Özel Benzersiz Dünya Mutfağı Önerileri

    Lezzet tutkunları tarafından merak edilen dünya mutfağı, birbirinden farklı gıda ve tarifleri ile dikkat çeker.

  • Calista Resort Hotel Blog Konsept Card
    Konsept Mekan Nedir?: Tatilinizi Unutulmaz Kılacak Alanlar

    Konsept mekanlar genellikle restoran, bar, kafe ve pastane seçeneklerinden oluşur

  • Calista Resort Hotel Blog Dugun Nasil Yapilir Card
    Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

    Düğün organizasyonu için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur.

  • Calista Blog Ultra Her Sey Dahil Ekonomik Tatil Card
    Türkiye'de Ultra Her Şey Dahil Konseptiyle Ekonomik Tatil Keyfi

    Tatiller, bireylerin kusursuz bir dinlenme ve eğlence olanağına sahip olmak istedikleri süreçtir

    REZERVASYON