Hızlı bir şekilde dünyaya yayılan Uzak Doğu mutfağı hafif yapılı eşsiz lezzetleri ile ilgi odağı haline gelir. Uzak Doğu yemekleri farklı damak tatlarına hitap eden seçeneklerden oluşur.
Dünyanın her köşesinde popülerleşen Uzak Doğu mutfağı, ramen, sushi, teriyaki ve daha pek çok özel lezzetiyle öne çıkan zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Deniz ürünlerinin önemli bir yer edindiği Uzak Doğu mutfağı oldukça sağlıklı ve kolesterolden uzaktır.
Uzak Doğu Mutfağının Tarihi Kökenleri
Binlerce yıllık kökene sahip olan Uzak Doğu mutfağı dünyaya yayılan ilk yerel lezzetlere sahiptir. Amerika’nın keşfedilmesinin ardından farklı ulaşım yolları ortaya çıkar ve insanların seyahat etmesi kolaylaşır. Birçok kişi için mistik olan Uzak Doğu, kendine özgü yemek kültürüyle dikkatleri üzerine çeker.
Amerika’nın keşfiyle beraber dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar yeni dünyaya göç etmeye başlar. 19. yüzyılda Amerika’ya göç edenler arasında Çinliler de yer alır.
Kanton’dan göçen Çinliler, küçük restoranlar açarak Çin yemeği servisine başlarlar. İlk zamanlar yalnızca göçmenlerin müşterisi olduğu bu restoranlar, 1920 yılında meydana gelen Dünya Ekonomik Buhranı ile beraber Amerikalıların ilgi odağı haline gelir.
Amerika’nın ilk popülerleşen yerel lezzetleri olan Çin yemeklerinden sonra İkinci Dünya Savaşı gerçekleşir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japon mutfağı da keşfedilerek kısa süre içerisinde popüler hale gelir. 20. yüzyılın ortalarında Uzak Doğu mutfağı Amerika için vazgeçilmez olur.
1970’li yıllarda bölgede Tayland mutfağı da önem kazanmaya başlar. Pratik, sağlıklı ve özgün lezzetlerden oluşan Asya mutfağı, Amerika ile beraber dünyanın radarına girmeyi başarır. Türkiye’de 2000’li yıllarda yaygınlaşmaya başlayan Uzak Doğu yemekleri, az yağlı ve az tuzlu olması sayesinde organik beslenenlerin de ilgisini çeker.
Uzak Doğu Mutfağı Genel Özellikleri
Uzak Doğu mutfağı genel özellikleri incelendiğinde yerel lezzetlerin birbirine benzediği görülür. Son derece zengin bir mutfağa sahip olan Asya’da yaşama dair birçok konuda olduğu gibi yemek ve sofranın da felsefesi olduğu düşünülür.
Uzak Doğu mutfağı, bölge ve nüfus şartlarına uygun şekilde gelişmiştir. Kalabalık nüfus ve gıda yetersizliği, az malzeme ile doyurucu yemekler yapılmasını sağlar.
Uzak Doğu mutfağına ait yemekler genel olarak son derece sağlıklıdır. Özel olarak seçilen malzemeler ve pişirme yöntemleri ile kolesterol gibi sorunların önlenmesi sağlanır. Asya mutfağında yer alan yemekler küçük porsiyonlardan oluşur. Küçük porsiyonların bir arada sunulduğu yiyecekler, oldukça doyurucudur.
Bölgede yetiştirilen ve temin edilen malzemelerin kullanıldığı Asya mutfağı, kendine özgü yapısı ile dünyanın dört bir yanına yayılmayı başarır.
Uzak Doğu Yemeklerinde Kullanılan Malzemeler
Uzak Doğu mutfak ürünleri Asya bölgesinde bulunan kısıtlı alanlarda yetiştirilen ürünlerden oluşur. Bölge nüfusunun yoğun olması sebebiyle az malzeme kullanılan yemeklerin sağlıklı ve doyurucu olmasına önem verilir.
Uzak Doğu mutfağında kızartma, haşlama, fırınlama ve buharda pişirme yöntemlerinin sıklıkla kullanıldığı göze çarpar. Yerel mutfağın temelini pirinç ve çorba oluştursa da birçok farklı yemek çeşidi bulunur. Asya mutfağında genellikle süt ve süt ürünleri kullanılmaz. Ekmek yerine ise pirinç tüketilir.
Asya yemek tariflerinde tuz, un, yağ ve şeker oldukça az kullanılır. Uzak Doğu mutfağında en sık kullanılan besinlerin başında pirinç, deniz ürünleri, sebze ve et çeşitleri yer alır. Tariflerde en sık rastlanılan ürünler ise bambu kamışı, soya fasulyesi, baharat türleri ve mangodur.
Dumpling
‘’Çin mantısı’’ olarak da bilinen dumpling Türk mantısına oldukça benzer. İnce bir dış hamurdan oluşan dumpling yemeğinin içerisinde kıymalı bir harç bulunur. Hamur bölümü hazırlandıktan sonra bir kapta dinlendirilir. Dinlenen hamur ince bir şekilde açılarak küçük daireler halinde kesilir.
İç harçta kıyma, yeşil soğan, kuru soğan, soya sosu, zencefil, havuç, sarımsak, tuz ve karabiber kullanılır. Daire şeklinde kesilen hamurlar, iç harç eklendikten sonra yarım ay biçiminde kapatılır. Kızartma, haşlama veya önce haşlayıp sonra kızartma yapılarak servise hazır hale getirilir.
Ramen
Ramen bir noodle türü olarak görülür. 1920’li yıllarda savaş sonrası Çin’den Japonya’ya dönen askerler, ramen servis edilen restoranlar açarak hizmet vermeye başlarlar. O dönem Japonya’da yaşanan yemek sıkıntısı, ramene olan ilgiyi artırır. El yapımı bir yiyecek olan ramen, Japonya’da hızlı bir şekilde popüler hale gelir.
Momofuku Ando isimli Japon iş insanı, bu ilgiyi fark ederek bir girişimde bulunur. Rameni hazır yemek skalasına sokarak önce Japonya’da ardından ise Amerika’da satmaya başlar ve ramenin dünyaya yayılmasını sağlar. Farklı şekillerde yapılan ramenin temel malzemesi undur. Sebze ve et ile pişirilebilen ramen, tarife göre farklılık gösterir.