Dünya mutfağı oldukça zengin ve farklı tatlar sunan geniş bir yelpazeye sahiptir. Dünya mutfakları arasında akla ilk gelen İtalyan mutfağı özgün ve hafif lezzetleriyle dünyanın dört bir yanına yayılmayı başarmıştır.
Özel bir yemek kültürü bulunan İtalyan yemekleri ülkenin Akdeniz kıyısında bulunmasıyla beraber sebze, et ve deniz mahsullerinin bir arada kullanıldığı etkileyici tatlardan oluşmaktadır. Yemeklerinin yanı sıra kahve, tatlı ve şarap çeşitleriyle de tanınan İtalya, damak tadına büyük önem vermektedir.
Gurmelerin ilk seçimi olan İtalyan yemeklerinin her biri yapıldığı şehre bağlı olarak yerel özellikler göstermektedir. Ülkenin her noktasında farklı bir tat bulabileceğiniz lezzetleri, İtalya’ya gitmeden tadabilmek için Türkiye’de yer alan İtalyan restoranlarını tercih edebilirsiniz.
Margarita
İtalyan mutfağı denince akla ilk gelen yemek şüphesiz ki pizzadır. Birbirinden özel yiyeceklerin kullanıldığı pizzalar, her damak tadına hitap eden bir seçeneğe sahiptir. İtalya’nın en önemli yemeği olarak görülen pizza, dünyada fast food olarak bilinse de ülke mutfağında büyük rol oynar.
İtalya’nın pizza tariflerinde en sık tercih edilen Margarita hafif yapısı ve her damak tadına hitap eden lezzetiyle dünyanın dört bir yanında tüketilir.
Oldukça pratik bir şekilde hazırlanan Margarita’da un, zeytinyağı, su, kuru maya, tuz, toz şeker, domates, kekik, fesleğen ve mozzarella peyniri bulunmaktadır. İçerikleri göz önüne alındığında vejetaryen beslenme tarzına da son derece uygun olan pizza, lezzetinin yanı sıra doyucucu bir seçimdir.
Lazanya
İtalya’nın Bologna şehrinde ortaya çıkan Lazanya, ülkenin yerel tatları arasında bulunan bir İtalyan yemeğidir.. Bir tür makarna yemeği olarak da görülen bu yemek, farklı yöntem ve malzemelerle yapılmaktadır.
Lazanyanın içerisinde yaprak lazanya, kıyma, soğan, domates, domates salçası, sıvı yağ, sarımsak, tuz, tereyağı, süt, un, karabiber, kaşar peyniri ve tuz yer alır. Kıyma, salça ve özel hamurdan hazırlanıp fırınlanan iç harcının üzeri beşamel sos ve peynir ile kaplanarak servis edilir.
Fettucini Alfredo
İtalya’ya özgü bir makarna çeşidi olan fettuciniden yapılan Fettucini Alfredo tereyağı, parmesan, tavuk göğsü, mantar, zeytinyağı, krema, fesleğen, sarımsak ve karabiber ile harmanlanarak pişirilir.
20. yüzyılın başında Roma’da bir restoranda ortaya çıkan yemeğin mucidi ise Alfredo Di Lelio’dur. İlk tarifte krema ve tavuk kullanılmasa da zaman içerisinde dünyaya yayılan bu eşsiz lezzet, farklı teknik ve malzemelerle yapılmaktadır.
Yumuşak dokusu, damakta kalan lezzeti ve doyurucu özelliği ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Fettucini Alfredo, neredeyse her restoranda karşınıza çıkan gözde yemekler arasında bulunmaktadır.
Bruschetta
15. yüzyıldan beri tüketilen Bruschetta özgün bir tada sahiptir. Gurmeler tarafından tercih edilen yemek, tam bir Akdeniz lezzetidir. İnce dilim ekmeklerin üzerine zeytinyağı, peynir, sarımsak, sebze ve domates eklenerek yapılan Bruschetta, hafif yapısıyla özellikle yaz aylarının en sık tüketilen İtalyan yemekleri arasında yer alır.
Yemeğin orijinal tarifinde ekmek, mozzarella peyniri, sarımsak, zeytinyağı, çeri domates, ekmek, balzamik sirke ve taze fesleğen kullanılır. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar neredeyse her öğünde tüketilebilen ve genellikle başlangıç olarak sunulan bu yemek, içeceklerin yanında atıştırmalık olarak da yenilebilir.
Ricotta Peynirli Ravioli
İtalya mutfağının gözde makarna çeşitlerinden biri olan Ravioli Türk mutfağının mantısına benzeyen yapısı ile dikkat çekmeyi başarır. Ravioli, doldurulmuş bir makarna türüdür. ‘’İtalyan Mantısı’’ diyebileceğimiz bu yemek, kenarları tırtıklı üçgen formundaki hamurlardan oluşur.
Hamurun içerisinde sebze, peynir, et veya balık kullanılabilir. Et, balık ve sebze kullanılan Ravioli, genellikle domatesli veya kremalı soslarla servis edilir. İtalya’ya özgü bir peynir türü olan Ricotta ile doldurulmuş Ravioli ise domates sosuyla servis edilmektedir.
Ravioli yemeğinin yapımında yumurta, un, zeytinyağı, tuz, ricotta peyniri, karabiber, domates, sarımsak, domates salçası, fesleğen, kekik ve tereyağı kullanılır. Peynirli Ravioli’nin içerisinde farklı sebzeler katılarak özel lezzetler oluşturulabilir.