Çocuk beslenmesisağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Gelişme çağında olan ve her gün büyümekte olan çocuklarda beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Peki çocuklar ne yerse gelişimi için faydalı olur?
Çocukların bütün besin gruplarındaki yiyeceklerden tüketmesi gerekir. Öğünlerin dengeli bir şekilde hazırlanması çocuğun yeterli bir şekilde beslenmesine olanak tanır. Protein, vitamin, mineral, kalsiyum ve doğal yağ içeren yiyeceklerin yanı sıra su tüketimine de önem verilmelidir.
Çocuklarda Beslenmeni Önemi
Çocuklar için yemek gelişim açısından son derece önemlidir. Çocukların büyüme ve gelişme çağı için özen gösterilmesi gereken beslenme, çocuğun yaş aralığı ve gelişimsel özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Çocuğun ihtiyacı olan gıdaları tüketerek sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi için detaylı bir araştırma yapılmalıdır.
Fiziksel gelişimin yanı sıra duygusal ve bilişsel gelişime de önemli ölçüde katkı sağlayan beslenme aşamasında dengeli öğünler oluşturmanız tavsiye edilir. Her öğünün %45’i meyve ve sebzeler, %25’i protein kaynağı olan gıdalar, %25’i tahıllı ürünler ve %5’i ise işlenmemiş yağların oluşturması sağlıklı bir beslenme örneği olarak gösterilebilir.
Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme
‘’Çocuğun beslenmesine ne koyabilirim?’’ sorusu ebeveynlerin en sık merak ettiği konuların başında gelir. Çocuğunuzun sağlıklı bir gelişim sürdürebilmesi ve beslenme düzenine uyum sağlayabilmesi için gıdaların yanı sıra bazı tutum ve davranışlara da dikkat etmeniz gerekir.
Ömür boyu sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak için beslenme alışkanlığının okul öncesi dönemde kazandırılması tavsiye edilir.
Besinlerin, ödül ve ceza olarak ayırt edilmesi çocukların zihninde bazı yiyeceklere karşı olumsuz bir imaj çizer. Bu nedenle yiyecekleri ödül ve ceza olarak göstermemelisiniz.
Çocuğun her gün aynı miktarda yemek yemesini beklemek ve çocuğu yemek yemeye zorlamak, beslenme alışkanlığına ket vurabilir. Çocuğun acıktığında ihtiyacı olduğu kadar yemek yemesine izin vermelisiniz.
Çocuğa bakım veren kişiler, aynı zamanda birer rol modeldir. Ebeveyn veya bakıcıların beslenme alışkanlıklarına dikkat ederek çocuğa örnek olması gerekir.
Yemek saatine yakın sürelerde çocuğa herhangi bir yiyecek vermeyerek çocuğun sağlıklı gıdaları yemesini sağlayabilirsiniz.
Düzenli beslenme alışkanlığını oluşturmak için her gün aynı saat aralığında masaya oturabilirsiniz.
Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme
Okul çağına kadar fiziksel olarak hızla büyüyen çocukların büyüme hızı azalır. Ancak bu durum gelişimin durduğu anlamına gelmez. Motor becerilerini geliştiren çocuklar daha hareketli olur ve daha fazla öğüne ihtiyaç duyabilir.
Atıştırmalık gibi yiyecekler okul çağındaki çocuklar tarafından oldukça sık tüketilebilir. Okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı oluşturmak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz.
Seçim şanslarının olduğunu anlayan çocuklar, yiyecekleri tür ve miktarlarına göre ayırt etmeye başlarlar. Bu süreçte çocukların sağlıksız yiyeceklere yönelmesini önlemek için oldukça dikkat etmelisiniz.
Çocukluk çağında görülen kalsiyum, magnezyum ve potasyum eksikliklerini önlemek için yüksek lif değerlerine sahip gıdalardan oluşan öğünler hazırlayabilirsiniz.
Sürekli hareket halinde olan çocuklarda su kaybı görülebilir. Oyun oynarken su içmek ve yemek yemek gibi hayati ihtiyaçları unutan çocuklara yemek ve su ihtiyaçlarını hatırlatılması gerekir.
Gün içerisinde okulda olan çocuklar, bazı öğünlerini okulda tüketirler. Peki çoçuk beslenmesine ne konur? Okulda sağlıklı beslenme düzeninin devam ettirilmesi için çocukların beslenme çantalarına dengeli öğünlerden oluşan yiyecekler konulmalıdır. Tok tutan buğdaylı ürünler, proteinli gıdalar, meyve ve sebzeler beslenme çantasının olmazsa olmazıdır.
Çocuklarda Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gelişme çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur.
Yüksek oranda doymuş yağ içeren fast food ve atıştırmalıkları çocuğunuza ayda en fazla bir kez vermelisiniz.
Sağlıklı beslenmenin en önemli öğünü kahvaltıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarının tüketildiği bu öğün, gece açlığını gidererek zihinsel ve fiziksel açıdan aktif bir gün geçirilmesine olanak tanır. Düzenli kahvaltı yapmak gelişimi desteklerken bağışıklığı da güçlendirir.
Çocukların gün içerisinde bütün yiyeceklerden yararlanması son derece önemlidir. Yetersiz beslenmenin engellenmesi ve sağlıklı bir gelişim süreci için süt ve süt ürünler, sebze ve meyveler, kuru baklagiller, et ve et ürünleri, tahıllar tüketilmelidir.
Bedenin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat miktarından fazlasının tüketilmesi özellikle çocukluk çağında birtakım problemlere neden olabilir. Bu nedenle yüksek oranda karbonhidrat ve işlenmiş yağ içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Yüksek glisemik indeksi ile tanınan beyaz ekmek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Kan şekerinin yükselmesi uyuklamaya ve hızlı bir şekilde acıkmaya neden olur. Çocukların tahıllı ve tam buğday gibi zengin lif içeren ekmekleri tüketmesi tavsiye edilir.
Doğal yağ asidi içeren yemişler, çocukların enerjisini artırır. Düşük kalori değerleri bulunan yemişler, doğal atıştırmalıklar olarak öne çıkar.
Kemik gelişimi için kalsiyumun önemi bilinir. Çocuğun kemik, kas ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum içeren besinler tüketilmelidir.
Zengin bir protein kaynağı olan yumurta çocukluk çağında sık tüketilmelidir. Günde 1 adet yumurta tüketimi gelişimi olumlu yönde etkiler.
Ara öğünler, vücut sistemini dengede tutmaya yarar. Çocuğunuz için sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan ara öğünler hazırlayabilirsiniz.