Dünya mutfakları arasında öne çıkmayı başaran Akdeniz mutfağı özgün yapısı ile ilgi odağı haline gelir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tipine sahip Akdeniz’de hafif ve besleyici yemekler tercih edilir. Bölgenin iklim şartları ve bitki örtüsüne uygun ürünlerin tercih edilmesi, enfes lezzetlerin ortaya çıkmasına olanak tanır.
Akdeniz Mutfağı
Akdeniz Bölgesi yöresel yemekleri ile öne çıkan bölgeler arasında yer alır. İklim koşulları ve yetişen gıdaların çeşitliliği ile dünya çapında ün kazanan Akdeniz mutfağı, yüzlerce yıl içerisinde çeşitli kültürler ile etkileşime girerek ortaya çıkmıştır.
Doğu ve Batı olarak iki kategoride ele alınan Akdeniz mutfağı, benzer lezzetlerin yerel baharat ve özellikler ile bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkar. Doğu Akdeniz mutfağı Yunanistan, Mısır, Fas, Lübnan ve Suriye’yi kapsar. Batı Akdeniz mutfağı ise Fransa, İtalya ve İspanya’yı kapsar.
Osmanlı Devletinin geçmişte çeşitli bölgelerde hakimiyet kurmasıyla beraber Akdeniz mutfağına dair pek çok lezzet, Türkiye’ye taşınmıştır. Ülkenin yerel lezzetlerinin oluşumuna etki eden bu yemekler, zaman içerisinde Türk mutfağının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Akdeniz Mutfağı Özellikleri
Akdeniz yemeklerinin belli başlı bazı özellikleri bulunur. Yerel lezzetlerde en sık kullanılan ürünler incelendiğinde zeytin, zeytinyağı, sebze, meyve, süt, süt ürünleri, şarap, balık ve baharat gibi unsurlar göze çarpar. Ağırlıklı olarak zeytinyağı ile hazırlanan yemeklerde genellikle sebze kullanılır.
Akdeniz mutfağında en sık tüketilen et ürünü balıktır. Akdeniz’e kıyısı olan bölgelerde deniz ürünlerine büyük bir önem verilir. Sağlıklı ve lezzetli olmaları ile dikkat çeken deniz ürünleri, Akdeniz mutfağında büyük bir yer edinmeyi başarmıştır.
Akdeniz’in özel bitki örtüsünde birbirinden farklı pek çok baharat türü yetişir. Baharatların yemeklerde kullanılması, yerel lezzetlere özgün dokunuşlar katar.
Akdeniz mutfağının hafif beslenme özelliklerinin kalp damar rahatsızlıkları, obezite, diyabet ve kanser gibi sorunların önlenmesine katkı sağlayabilir. Akdeniz tipi beslenmeyi hayatınıza entegre ederek lezzetli yemekler yiyebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Akdeniz Mutfağı Yemekleri
Akdeniz Bölgesi çorbaları, yemekleri, mezeleri ve salataları başta olmak üzere pek çok farklı yemek türü ile dikkatleri üzerine çeker. Hafif lezzetlerden oluşan bu yemekler, Akdeniz Bölgesi ile sınırlı kalmayarak dünyanın dört bir yanına yayılmayı başarmıştır.
Sağlıklı beslenme fikrinin önem kazandığı modern dünyada Akdeniz’e özgü yemekler, sağlıklı ve dengeli beslenmenin anahtarı haline gelmiştir.
Tahinli Piyaz
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde farklı tarifler ile yapılan piyaz kimi zaman yemek kimi zaman ise meze olarak tüketilir. Akdeniz’in yerel lezzetlerinden biri olan tahinli piyaz, özgün ve hafif yapısı ile ilgi odağı haline gelir.
Tahinli piyaz kuru fasulye, kuru soğan, maydanoz, domates, yumurta, tahin, sarımsak, elma sirkesi, limon suyu, zeytinyağı ve kimyonun eşsiz birleşimi ile ortaya çıkar. Tahinli piyazı yaz aylarında hafif bir öğün için keyifle tüketebilir veya meze olarak tercih edebilirsiniz.
Fellah Köfte
Akdeniz ev yemekleri arasında her mevsim tüketilen fellah köfte, Akdeniz mutfağı özelliklerini taşır. Hafif ve doyurucu bir yemek olan köfte, etsiz olması ile oldukça dikkat çekicidir. Bu özel Akdeniz köftesi soğuk veya sıcak olarak tüketilebilir.
Fellah köftenin yapımında kullanılan malzemeler ince bulgur, sıcak su, yumurta, un, salça, kimyon, karabiber, sıvı yağ, domates rendesi, biber salçası, sarımsak ve maydanozdan oluşur.
Kabune Pilavı
Akdeniz’in Isparta şehrine özgü bir pilav olan kabune pilavı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş ve coğrafi olarak işaretlenmiştir. Özellikle düğünlerde yapılan Kabune pilavı yoğun ve doyurucu içeriği ile her damak tadına uyum sağlar.
Kabune pilavının içerisinde soğan, dana gerdan, baldo pirinç, karabiber, toz kırmızı biber, nohut, et suyu, tuz ve su bulunur. Tencere yemeği olan kabune pilavı, kalabalık organizasyonlarda olduğu kadar evlerde de pişirilir.
İçli Köfte
Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapılan içli köfte, ‘’oruk’’ veya ‘’kibbe’’ adıyla da bilinir. Oruk, çeşitli yapım ve pişirme teknikleri ile hazırlanır. Adana, Mersin, Hatay, Kilis, Osmaniye, Mardin, Gaziantep, Elazığ başta olmak üzere ülkenin her yerinde yapılan çiğ köfte pişirildiği bölgenin yerel özelliklerini taşır.
Akdeniz usulü içli köftenin en önemli özelliği dış hamurunda kıyma kullanılmamasıdır. Pişirme yöntemi olarak haşlama tercih edilen içli köfte, hafif ve enfes bir lezzet haline gelir. Ayran ile servis edilen içli köftenin yapımında bulgur, un, yumurta, tuz, su, kıyma, soğan, maydanoz, yağ, ceviz içi ve karabiber kullanılır.
Babagannuş
Doğu Akdeniz Bölgesi yemeklerinden en popüleri ise Babagannuş’tur. ‘’Abugannuş’’ olarak da bilinen yemek farklı ülkelerde çeşitli tarifler ile hazırlanır. Soğuk meze olarak servis edilen Babagannuş yemeğinin içerisinde patlıcan, domates, biber, maydanoz, nar ekşisi, sarımsak ve zeytinyağı bulunur.
Sıkma Bulgur Köftesi
Kış aylarının pratik ve leziz yemeği olan sıkma bulgur köftesi, yoğurt ile servis edilir. Oldukça kolay bir yapım aşaması olan sıkma bulgur köftesinin içerisinde ince bulgur, biber salçası, yumurta, un, tuz, karabiber, kimyon ve sıcak su bulunur.
Köftenin sosu için ise tereyağı ve pul biber kullanılır. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis edilen köfte doyurucu olmasıyla da beğeni kazanır.
Levrek Izgara
Balık, özgün lezzetinin yanı sıra fiziksel sağlığın korunmasına ve gelişimin desteklenmesine yardımcı olur. Fırında pişirme yöntemi balığın besin değerlerinin ve lezzetinin muhafaza edilmesini sağlar. Akdeniz’in en gözde yemeklerinden biri olan levrek ızgara, yöresel lezzetler arasında önce çıkar.
Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında taze şekilde tüketebileceğiniz fırında levrek için patates, zeytinyağı, limon suyu, patlıcan, sarımsak, dereotu, karabiber, tuz, pul biber ve süzme yoğurt kullanabilirsiniz.
Akdeniz Salatası
Akdeniz tipi beslenme yemeklerinden oldukça popüler olan salata çeşitleri, sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlerin ilk seçimi olur. Her mevsim tüketilebilen Akdeniz salatası, içerdiği vitamin ve mineraller ile keyifli bir öğün haline gelir.
Akdeniz salatası yapımı damak tadına göre değişim gösterebilir. Mevsim yeşilliklerinin kullanılması gereken salatanın yapımında genellikle lolorosso, göbek marul, yaprak marul, çeri domates, zeytinyağı, hardal, mayonez, limon suyu, tuz, dilimlenmiş yeşil zeytin ve dilimlenmiş siyah zeytin kullanılır.
Taş Kadayıf
Türkiye’nin her bölgesinde popüler olan şerbetli tatlılar, eşsiz tatları ile dünyanın dört bir yanında tanınır. Akdeniz’e özel taş kadayıf, pratik yapım süreci ve lezzeti ile sıklıkla tercih edilir. Taş kadayıfın içerisinde ılık süt, su, şeker, limon suyu, kuru maya, ceviz, tuz, tarçın, un ve sıvı yağ yer alır.
The Garden À La Carte Restaurant’ta Akdeniz Mutfağını Deneyimleyin
Akdeniz’in yerel lezzetlerini tatmak için Akdeniz şehirlerinde yer alan restoranları tercih edebilirsiniz. Calista Luxury Resort, tamamen Akdeniz konseptine sahip olan ve A la Carte Restoranlar arasında dikkat çeken The Garden À La Carte Restaurant ile Antalya’da hizmet veriyor. Akdeniz’e özel ferah dekorasyonun yanı sıra yerel mutfağı ile de ilgi odağı haline gelen restorantta, dilediğiniz bütün yerel lezzetleri deneyebilirsiniz.
Çorba, ana yemek, salata, tatlı ve meze çeşitleri ile geniş bir seçenek yelpazesi sunan The Garden À La Carte Restaurant, Akdeniz’in hafif ve enfes lezzetleri ile tanışmanıza olanak tanıyor.